söndag, september 23, 2007

Trippelvinnarna!


Grattis alla rika och välbärgade! Ni kommer tillsammans med mången minister i nuvarande regeringen att kamma hem storkovan på Alliansens nya budget.

Nästan nio av tio lyxvillor ligger kring huvudstaden. Ägarna tjänar alla minst 45.000 kronor per år när fastighetsskatten slopas. Färskaste ministern i regeringen, Ewa Björling, gör en förtjänst på 40.000 kronor per år.
I grannkommunen Täby har statsminister Fredrik Reinfeldt och hans familj en villa med ett taxeringsvärde på knappt 3,7 miljoner kronor. Hans hushåll gör en vinst på drygt 30.000 kronor per år. Detta till följd av att hans tidigare fastighetsskatt på en procent av taxeringsvärdet, alltså nästan 37.000 kronor per år i skatt, nu med de nya reglerna blir 6 000 kronor.
Även nye folkpartiledaren och skolministern Jan Björklund och EU-minister Cecilia Malmström tjänar över 20.000 kronor på att skatten slopas.
Dessutom kan denna grupp bli trippelvinnare. Förmögenhetsskatten slopas vid årsskiftet. Därmed behöver husinnehavarna inte betala eventuell förmögenhetsskatt på husets värde. Samtidigt väntas den kraftiga skattelindringen driva upp de redan höga priserna på villorna.

Nåja...jag är inte speciellt förtjust i den gamla fastighetsskatten men detta känns som närapå vidrigt med tanke på var dessa insparade skattepengar tas ifrån: barnen, pensionärerna, de sjuka och svaga och familjer med låga inkomster. Det är inom dessa grupper pengarna i princip uteslutande tas. Maktmissbruk!

5 kommentarer:

Klockan 24 september, 2007 00:35 , Blogger Johan Ahlin sa...

Å, vad tjänar herr Franzén på kalaset då?

 
Klockan 24 september, 2007 16:55 , Blogger Mange sa...

Som jag sa - jag har aldrig varit förtjust i fastighetsskatten men man får f-n inte ta skattepengar från barn, långtidssjuka, gamla och allmänt svaga för att förbättra för de som redan har det gott ställt. Hade situationen varit sådan att man kunde tagit bort fastighetsskatten utan att inskränka på dessa grupper hade det varit en annan sak, men nu har vi tydligen inte tillräckligt god ekonomi för att göra det och då får man ta mig sjutton vänta!

Det handlar om solidaritet - och det existerar uppenbarligen inte i alliansens vokabulär.

Ja, inte är det mycket jag tjänar på denna nya budget, tvärtom blir det nog, totalt sett, som så att familjen går back istället. Så det så...

 
Klockan 24 september, 2007 17:26 , Blogger Johan Ahlin sa...

allmänt svaga? Du tänker på arbetslösa, eller?

 
Klockan 24 september, 2007 18:05 , Blogger Mange sa...

Ja, delvis. Speciellt de som är ofrivilligt arbetslösa. De som nu tvingas ta lågavlönade jobb, långt under deras utbildningsnivå. Och dessutom kanske långt ifrån sitt hem. Dessa finns, Johan. Tro mig. Problemet är fortfarande inställningen. Allianspolitikerna kan inte direkt stoltsera med en solidarisk politik. Fast det kanske du gillar? Att leva i ett osolidariskt, elitistiskt samhälle?

 
Klockan 25 september, 2007 19:04 , Blogger Johan Ahlin sa...

Jobb har det blivit, men vägen dit är otroligt orättvis och slår hårt mot vissa grupper, kulturarbetare tex. Alltså frilansarna, inte de med Nationell eller Kunglig status, de har fått det aningen bättre, Stats eller Landstingsfinansierade. Jag tar ett räkneexempel jag nämnt tidigare tror jag; Ponera att de kungliga musikerna överlät kyrkspelningarna i den egna orkesterns namn till frilansare. Då skulle inte många stråkmusiker behöva en enda stämpeldag från slutet på september till maj året efter. Tankevärt.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida