torsdag, mars 01, 2007

Hushållsnära (O)tjänster...

Förslaget om skattelättnader för hushållsnära tjänster lades fram på torsdagen av finansminister Anders Borg och näringsminister Maud Olofsson. Regeringen vill få bukt med den omfattande svarta arbetskraften i hushållstjänsten och förenkla vardagspusslet för barnfamiljer. Förslaget går ut på att privatpersoner kan dra av 50 procent på skatten för hushållsnära tjänster som kostar högst 50.000 kronor.

Det är vansinne att skattepengar ska sponsra fullt friska höginkomsttagare med städning, matlagning och barntillsyn samtidigt som det råder brist på personal i viktiga välfärdsverksamheter.
Det bara är ren lättja som ligger bakom behovet av en rabatt på så kallade hushållsnära tjänster.
Regeringen ger möjlighet för människor med goda inkomster att få skatteavdrag. Det är väldigt orättvist. Inte kommer det att bli så att låginkomsttagare och ensamstående kvinnor med flera barn kommer att ha råd.

Nej, det handlar om att vi via skattesedeln sponsrar de som redan har det bra ställt, istället för att använda skattepengarna till mer akuta ekonomiska krishärdar. Men nu vet jag i alla fall vart pengarna för A-kasse höjningen tagit vägen...

9 kommentarer:

Klockan 02 mars, 2007 00:35 , Blogger Johan Ahlin sa...

Instämmer, om man är fullt frisk och höginkomsttagare så borde man väl vilja jobba aningen mindre om det gick, speciellt om man har barn. Då borde man rimligen kunna frigöra en del lediga jobb, både för akademiker och andra.

 
Klockan 02 mars, 2007 00:35 , Blogger Johan Ahlin sa...

Instämmer, om man är fullt frisk och höginkomsttagare så borde man väl vilja jobba aningen mindre om det gick, speciellt om man har barn. Då borde man rimligen kunna frigöra en del lediga jobb, både för akademiker och andra.

 
Klockan 02 mars, 2007 00:36 , Blogger Johan Ahlin sa...

oj då, en för mycket, med den här får du radera 2st.

 
Klockan 02 mars, 2007 08:52 , Anonymous Anonym sa...

Jag behöver ju inte hålla med er alltid.. ;)

 
Klockan 02 mars, 2007 10:00 , Blogger Johan Ahlin sa...

Jenny; Det är helt ok att tycka annorlunda.

Jenny o Mange;
Vad har miljöpartiet för officiell hållning i detta ämne?

 
Klockan 02 mars, 2007 19:47 , Anonymous Anonym sa...

I Miljöpartiet diskuteras det mycket om ämnet, och vi är många som är inne på någonting i stil med den finskamodellen.
Framförallt egenföretagande kvinnor med barn.
Gröna Qvinnors linje.

Samtidigt är det många som hellre vill se en bredare lösning för hemnära tjänster i allmänhet.

Och sedan finns det ytterligare några varianter på annorlunda samhällsmodeller.

I Partistyrelsen är linjen att inte förespråka hushållsnäratjänster.

Sammanfattningsvis ligger man lågt med frågan eftersom vi uppenbarligen har så olika åsikter.

:-)

 
Klockan 02 mars, 2007 20:30 , Blogger Johan Ahlin sa...

Tanx, själv är jag tveeggad, kulle vilja, men, osv...

 
Klockan 03 mars, 2007 00:28 , Blogger Mange sa...

Hmmm...jag är nog väldigt övertygad i denna fråga...om att det känns MYCKET tveksamt att lägga eftertraktade skattepengar på denna lyx. Att ha ett/en hus/lägenhet som man inte orkar städa själv känns väl ungefär som att skaffa sig en cool bil, men man orkar inte riktigt köra den själv, så man anlitar en chaufför...och ska sedan ha avdragsrätt för det.

Hade det varit så att man verkligen kunde garantera att tex. dubbelarbetande, ensamstående kvinnor med tre barn hade fått denna hjälp, hade det varit en helt annan sak för mig. Min principella inställning är alltid att de som har det tuffaste oxå ska få den mesta hjälpen. Inte familjen von ApfelStrudel som "råkat" köpa en för stor herrgård, som de absolut inte har tid att städa själva. De kan man nog tänka att de skulle ha råd till ändå. Som det är nu, känns det som man driver igenom ett förslag som ska göra de tjänster som de rika köpt svart, till vitt...

 
Klockan 03 mars, 2007 19:07 , Anonymous Anonym sa...

Det där med cool bil och chaufför, de fakto är att många av coolaste bilarna på Östermalm ägs av 'ägarnas' firmor med tillhörande skattesmiteri!
hälsar Johan

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida