måndag, februari 25, 2008

Politiska värderingar och ideologi...

Vem har rätt? Den som sitter i marknadens knä eller den som brinner för sitt partis hjärtefrågor? Om man anser att följa marknaden och marknadsekonomin i första hand är rätt är man snett ute, tycker jag. Många politiker verkar tro blint på kapitalismens förmåga att lösa alla problem. Dessa båda är ju fullständigt beroende av politiker som är beredda att ta de demokratiska och sociala besluten när det gäller lagstiftning för att ekonomin ska bli välbalanserad. Detta görs inte idag. Istället för att styra samhället mot ett bättre klimat eller ett rättvisare samhälle förlitar man sig helt och hållet på att marknaden ska lösa alla problem när jobben kommer i första hand. Men var skall då jobben växa fram tänker dem? Jo, i tjänstesektorn. Det är beklämmande att man i dagens samhälle med de problem vi tampas med väljer att satsa på en förlegad och ojämnställd sektor som tjänstesektorn. Istället för att lägga en massa pengar på tex hushållsnära tjänster borde man satsa på miljöindustrin. Här, om någonstans, borde de nya jobben växa fram i första hand. Att prioritera rika som inte orkar städa sina stora hus själva eller inte ens orkar hämta sina barn på dagis före klimatkrisen är för mig ofattbart. För det är ju det dem säger: vi har inte råd att göra mer för miljön än vad vi gör. Jo, det har ni. Allt handlar om politiska värderingar och personlig ideologi. Alltför många av de som sitter vid makten i nuläget saknar förmågan till empati och saknar dessutom de där värderingarna som gör att samhället blir mer klimatsmart och socialt rättvist.

Satsa på energieffektiviserande åtgärder! Det är INTE synonymt med lägre standard. Modern teknik är energieffektiv teknik. Ingen blir rik av att elda för kråkorna!
Satsa på miljöindustrin istället för tjänstesektorn. Öppna ögonen och inse vilka värderingar som är nödvändiga för säkerställandet av en positiv framtid för våra barn och barnbarn.

5 kommentarer:

Klockan 28 februari, 2008 19:37 , Anonymous Anonym sa...

Du har fel i att det inte är dyrt med förnyelsebar energi eller att vara miljövänlig,det är väldigt dyrt med alla obesprutade grödor det måste väl du veta? när man skall köra bil på mat är det realistiskt i framtiden?
Det är många frågor som hopar sig när man tänker på saken,vi lever på 2000talet och inte början på 1900talet.

 
Klockan 29 februari, 2008 03:33 , Blogger Mange sa...

Ja, det är precis det vi gör. Och då är det väl på tiden att vi börjar använda hjärnan och utnyttja den kunska vi besitter nu. Den hade vi inte i början på 1900-talet. (Det måste du väl veta - för att citera dig själv.)

Eftersom du inte verkade greppa andemeningen i mitt blogginlägg får jag väl säga det igen. Att det kostar pengar att satsa på ren, ny, förnyelsebar energi är väl helt uppenbart, men dessa pengar måste ju vara den bästa investeringen man kan tänka sig. Varför då, då? Jo, för att det är den enda investeringen som borgar för en säker framtid för kommande generationer. Jag pratar alltså om politiska värderingar och ideologier. Satsar man kortsiktigt på jobb i tex. tjänstesektorn kostar det ännu mer i slutändan. Använd istället dessa pengar till jobb i miljöindustrin. Det har en helt annan långsiktighet. (Varför tror du alla banker nu börjar starta upp fonder inom miljöteknik? För att det är en framtidsinvestering, såklart!) Och häri ligger skillnaden i värderingar. Det finns politiker som inte tänker längre än näsan räcker, som bara sitter i marknadens knä och gör precis som den vill, och så finns det politiker som vet att ta sitt ansvar för samhället i första hand och inte marknaden.

Jag tycker det är beklämmande att man ens ska behöva argumentera för nåt så självklart som en ren framtid för barn och barnbarn. Men alla är fria att tycka vad man vill så fortsätt du att plädera för passivitet och fortsätt du att förespråka att vi ska fortsätta som vi alltid gjort. Men kom inte och säg att det är jag som tror att vi lever i början på 1900-talet!!

 
Klockan 07 mars, 2008 18:38 , Anonymous Anonym sa...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=749678

 
Klockan 07 mars, 2008 20:03 , Anonymous Anonym sa...

Årets bild 2008, allt är inte en dans på rosor check out this i all välmening .Man kan nästan tro det är början på 1900talet.

http://www.aretsbild.se/se,galleri.html

 
Klockan 27 mars, 2008 21:23 , Anonymous Anonym sa...

Mange!
:-)
Jag skulle vilja satsa mer pa massagesektorn. Och jag skojar inte. Foredrar vissa delar av tjanstesektorn framfor prylsektorn. Inklusive hushallssektorn. Resten haller jag med dig om :-).
Kram, och hoppas du mar bra,
..ursakta jag inte hittar sista bostaverna i alfabetet pa det har tangentbordet.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida